Czarna herbata – jak wpływa na nasze zdrowie?
Czarna herbata – jak wpływa na nasze zdrowie?

Z pewnością zgodzisz się z nami, że klasyka zawsze jest w modzie. Dotyczy to również czarnej herbaty, która od lat stanowi absolutny bestseller! Ten ponadczasowy napar ma swoich miłośników w niemal każdym zakątku naszego globu. Zwykle kiedy mówimy o herbacie, mamy na myśli jej czarną odmianę. W większości domów spożywa się ją codziennie, dlatego zdecydowanie warto odkryć jej właściwości i zadać sobie najważniejsze pytanie: czy czarna herbata jest zdrowa?

Historia czarnej herbaty

Czy wiesz, że czarna odmiana herbaty jest znana od tysiącleci? Ze względu na tak długą historię powstało wiele legend i podań, które często mijają się z prawdą. Jedno jest pewne: wiemy, że czarna herbata, która zawojowała cały świat, wywodzi się z Chin i Japonii. Przez wieki receptura jej przygotowania była ściśle chroniona. Czarną herbatę uznawano wręcz za szlachetny napój, który wymaga odpowiedniej celebracji parzenia w niezwykle podniosłej atmosferze.Mówi się, że to Holendrzy stali się pierwszymi importerami czarnej herbaty w Europie, przywożąc ją ze sobą z Chin na początku XVII wieku. Następnie trafiła ona do Anglii (około 1660 roku), gdzie zaczęła zyskiwać coraz większą popularność do tego stopnia, że stała się nieodłącznym elementem kultury brytyjskiej. Z biegiem czasu czarna herbata zyskiwała uznanie w całej Europie, w tym również w Polsce. Tym sposobem opanowała cały świat!Znana i uwielbiana, szybko zawładnęła naszymi sercami. Jednak czy częste jej spożywanie jest wskazane? Zanim odpowiemy na pytanie, czy czarna herbata jest zdrowa, warto najpierw przybliżyć proces jej pozyskiwania.

Jak powstaje czarna herbata?

Czy wiesz, że czarna odmiana jest wytwarzana z tych samych krzewów herbacianych, co herbaty zielone, białe czy czerwone? Są to rośliny przynależące do rodzaju kamelia, powstałe w obrębie gatunku Camellia sinensis. Różni je jedynie proces późniejszej produkcji i obróbki. Jak powstaje czarna odmiana herbaty? Wyróżniamy cztery zasadnicze etapy:

  • Więdnięcie – polega na doprowadzeniu do zwiędnięcia listków herbaty.
  • Skręcanie/zwijanie – po procesie więdnięcia listki skręcają się, a ich ścianki zaczynają pękać. Do ich soku komórkowego dostaje się tlen, co zapoczątkowuje reakcje chemiczne.
  • Fermentowanie – w wyniku procesu fermentacji liście herbaty zmieniają swój kolor oraz zaczynają przybierać charakterystyczny zapach.
  • Suszenie – to ostatni etap, w którym liście pozbawia się wilgoci, aby zachować jak najlepsze właściwości herbaty. Po wysuszeniu wykonuje się sortowanie listków pod względem ich wielkości i grubości.

Co zawiera czarna herbata?

Fakt, że ten ciemny napój zyskał światowe uznanie, nie powinien dziwić nikogo. Dlaczego? Przyjrzyjmy się z bliska składowi, który obejmuje około 300 różnych substancji. Jeżeli zastanawiasz się, czy czarna herbata jest zdrowa, zapoznaj się z następującymi informacjami na jej temat.Czarna herbata zawiera w swoim składzie:

  • garbniki – taninę, rutynę, flawonoidy, katechiny i inne;
  • alkaloidy purynowe – np. teinę;
  • olejki eteryczne;
  • związki białka – aminokwasy i enzymy;
  • witaminy – A, C, B1, B2, K, PP;
  • składniki mineralne – przede wszystkim fluor i mangan, w znacznie mniejszych ilościach magnez, cynk i wapń;
  • kwasy organiczne – szczawiowy, jabłkowy, bursztynowy;
  • pigmenty – karoten, ksantofil;
  • węglowodany;
  • związki żywiczne i pektynowe.

Substancje zawarte w czarnej herbacie determinują jej wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Czy i w jaki sposób przyczyniają się do wzmocnienia naszego zdrowia?

Czy czarna herbata jest zdrowa?

Zagorzałych zwolenników czarnej herbaty z pewnością ucieszy fakt, że wyróżniają ją bogate właściwości prozdrowotne. Jeżeli zadajesz sobie pytanie, czy czarna herbata jest zdrowa, możesz odetchnąć z ulgą. Jakie korzyści dla zdrowia zapewni Ci ten brunatny napar?Czarna herbata działa wielopłaszczyznowo, oddziałując na różne układy organizmu:Układ pokarmowy:

  • łagodzi objawy zatrucia i biegunek;
  • reguluje wydzielanie soków trawiennych;
  • przynosi ulgę w bólach żołądka;
  • pomaga w trawieniu ciężkostrawnych posiłków;
  • hamuje rozwój patogenów w jelitach, przyczyniając się do zachowania właściwej mikroflory.

Układ krążenia:

  • wzmacnia naczynia krwionośne;
  • chroni przed miażdżycą, obniża poziom cholesterolu;
  • wzmaga akcję serca, a co za tym idzie – wentylację płuc;
  • obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Układ nerwowy:

  • działa pobudzająco;
  • wzmaga koncentrację;
  • poprawia pamięć oraz nastrój;
  • niweluje uczucie zmęczenia i senności.

Cały organizm:

  • niszczy wolne rodniki;
  • ma działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe;
  • działa przeciwzapalnie, odkażająco oraz przeciwpróchniczo;
  • wspiera układ odpornościowy;
  • zwiększa wydolność organizmu.

Zastosowanie czarnej herbaty w kosmetyce

Czarna herbata ma również korzystne działanie zewnętrzne. Poleca się ją w formie okładów na opuchnięte, zmęczone oczy, ale i w przypadku zmian grzybiczych na skórze. Można ją również znaleźć w składzie różnych kosmetyków do ciała, ponieważ ujędrnia i wygładza naskórek. Stosowana jako płukanka na ciemne włosy pogłębia ich kolor oraz dodaje blasku. Co więcej, czarną herbatę można nawet dolać do wody, biorąc kąpiel w wannie – wpłynie korzystnie na kondycję skóry całego ciała.

Czy czarna herbata będzie dobra dla każdego?

Czarną herbatę – jak każdą inną substancję – należy spożywać z umiarem. Kto powinien zachować ostrożność?Czarna herbata ma działanie pobudzające. Spożywana w nadmiarze może powodować niepokój, kołatanie serca czy drżenie mięśni. Ostrożność powinny więc zachować te osoby, których dotyczy problem wypłukiwania elektrolitów. Pacjentom cierpiącym na bezsenność zaleca się ograniczenie jej spożycia do pierwszej połowy dnia.Kolejna grupa, która powinna uważać na ilość spożywanej ciemnej herbaty, to osoby z chorobą wrzodową. Napój ten wzmaga wydzielanie kwasu solnego, co może nasilać dolegliwości. Ta odmiana nie jest również najlepszym wyborem dla anemików, ponieważ duże stężenie tanin może utrudniać wchłanianie żelaza.Osoby cierpiące na kamicę nerkową oraz z innymi zaburzeniami czynności nerek powinny ograniczyć spożycie tego napoju ze względu na zawartość szczawianów.Mocna, czarna herbata nie jest też polecana najmłodszym dzieciom. W tym przypadku warto postawić na delikatne herbatki ziołowe lub owocowe. Analogiczna sytuacja dotyczy kobiet w ciąży i mam karmiących.

Poznaj różne oblicza czarnej herbaty

Choć czarna herbata bywa niesprawiedliwie traktowana jako ta zwykła i pospolita, sam fakt istnienia wielu jej odmian sprawia, że warto na nią spojrzeć łaskawszym wzrokiem! Ich nazwy, które są powszechnie znane, pochodzą od rejonu upraw, np.:

  • herbata Yunnan – Chiny, prowincja Junnan,
  • herbata Assam – Indie, stan Asam,
  • herbata Darjeeling – Indie, Dardżyling,
  • herbata cejlońska – Sri Lanka, Cejlon.

Każda z nich występuje w różnych wariantach tak, aby sprostać indywidualnym preferencjom Klientów. Zachęcamy do odkrycia czarnej herbaty na nowo oraz do skorzystania z jej właściwości – nie tylko tych smakowych, ale i prozdrowotnych!

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, a otrzymasz 10% rabatu na zakupy.
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium