Blog

Czarna herbata Na Boże Narodzenie ze skórką pomarańczy migdałów płatków róży wanilią kardamonem i goździkiem

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 5 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 17,50 zł 17.50
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Pin It

Opis

Skład: herbata czarna, skórka pomarańczy, migdały, płatki róży, wanilia, kardamon, goździki, aromat

Opis: czarna herbata o wyjątkowym połączeniu rozgrzewających przypraw z wyczuwalną nutą pomarańczy, goździka i kardamonu. Idealna na wyjątkowy czas świąt Bożego Narodzenia, wpasowująca się w klimat Świąt, kocyka, długich wieczorów i spotkań z rodziną.

Czas parzenia: 3-4 minuty, 100°C

Herbata Czarna Na Boże Narodzenie

czarna herbata o wyjątkowym połączeniu rozgrzewających przypraw z wyczuwalną nutą pomarańczy, goździka i kardamonu. Idealna na wyjątkowy czas świąt Bożego Narodzenia, wpasowująca się w klimat Świąt, kocyka, długich wieczorów i spotkań z rodziną.

Czas parzenia: 3-4 minuty, 100°C

Herbata czarna

Produkcja czarnej herbaty składa się z 5 procesów, które nakładają się na siebie. Zaraz po zerwaniu, świeże liście są rozkładane na długiej kracie w hali, gdzie suszone są gorącym powietrzem. W bardziej nowoczesnych fabrykach odbywa się to w zamkniętym kanale z gorącym powietrzem. W procesie rolowania ścianki komórek liści są łamane, a zawarty w nich sok uwalnia się i łączy z tlenem w powietrzu. Proces fermentacji i utleniania jest zakończony, a liście zmieniają barwę na miedziano - czerwony.

W kolejnym procesie suszenia liście stają się ciemniejsze i w tym momencie mówimy już o czarnej herbacie. Następnym krokiem jest przesianie - oddzielenie od siebie różnych rodzajów liści. Rozróżniamy herbaty:

  • o pełnych liściach (TGFOP - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - całe liście i sporo złocistopomarańczowych tipsów; GFOP - Golden Flowery Orange Pekoe - następna klasa jakości; FOP - Flowery Golden Pekoe - pełne liście w dobrym stanie; OP - Orange Pekoe - zwykłe, podstawowej jakości, pełne i długie liście, uzyskane z pierwszego i drugiego rozwiniętego listka bez pączków herbacianych)
  • łamane (cięte), czyli takie, które zostały rozdrobnione (np. FBOP - Flowery Broken Orange Pekoe - jedna z najpopularniejszych klas herbaty; BOP - Broken Orange Pekoe - kolejna znana klasa jakości, pozbawiona pączków; BP - Broken Pekoe - powszechnie produkowana herbata bez pączków i najmłodszych listków
  • miał herbaciany o wymiarach liści poniżej 2 milimetrów (wykorzystywane do produkcji herbat ekspresowych)
  • pył herbaciany o wymiarach liści 0,5 - 1 milimetr (wykorzystywane do produkcji herbat ekspresowych)

Czarna Herbata 

delikatnie pobudza i odżywia. Wzmacnia zęby, chroni przed próchnicą oraz zapobiega chorobom dziąseł. Filiżanka naparu wypita po posiłku pobudzi dodatkowo wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając tym samym trawienie pokarmu. Regularne spożywanie herbaty zapobiega udarom oraz miażdżycy, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi. Okłady z herbaty przynoszą ulgę w poparzeniach oraz łagodzą objawy trądziku. Płukanka z herbaty do włosów zwalcza łupież, natomiast napar pomoże pozbyć się nieprzyjemnego zapachu stóp. Okłady z torebek herbacianych na oczy pomogą zwalczyć opuchliznę.

Herbata Czarna aromatyzowana

Aromatyzowane herbaty mogą pochwalić się długą tradycją. Od XVIII wieku herbaty były aromatyzowane jaśminem, płatkami róży i brzoskwini. Herbata Earl Grey, która została nazwana na cześć brytyjskiego premiera Edwarda Greya, jest prawdopodobnie najbardziej znaną aromatyzowaną herbatą, dodaje się do niej olej bergamotki.

Entuzjazm dla smakowych herbat wzrastał od lat 70. Harmonijne połączenie czarnej herbaty, składników i smaku w dużej mierze zależy od umiejętności i poczucia smaku degustatora.

Mówiąc o aromatach, wyróżniamy ich 3 kategorie: naturalne, identyczne z naturalnymi i sztuczne. Naturalny aromat jest skoncentrowanym ekstraktem ze skórki lub miąższu poszczególnych owoców. Identyczne z naturalnymi są identyczne w smaku do rzeczywistego smaku owoców w ich chemicznej lub molekularnej strukturze. Są one wykorzystywane, gdy natężenie aromatu danego owocu jest zbyt słabe. Z reguły te aromaty są czystsze i bardziej stabilne niż naturalne, ponieważ nie są narażone na zanieczyszczenia rolnicze. Sztuczne aromaty nie są wykorzystywane do produkcji naszych mieszanek.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, a otrzymasz 10% rabatu na zakupy.
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium