- Herbata Owocowa Mango Tango z dodatkiem ananasa kawałki pomarańczy truskawki nagietek szafran intensywny smak
- Zielona herbata Mango Tango z dodatkiem ananasa pomarańczy truskawek nagietka i szafranu
- Herbata Owocowa Grzane Wino mieszanka jabłka skórki pomarańczy cynamonowiec anyż gwiaździsty cząstki pomarańczy goździki
- Niebieska herbata - Klitoria Ternateńska kwiat 25g
- Czarna herbata Waikiki z pomarańczą mango papają truskawkami malinami porzeczką
- Zielona Herbata Sencha Mogo Mogo z kawałkami banana mango melona i bławatka
- Herbata Owocowa Mango i Przyjaciele papaja kwiatki ostu liofilizowany ananasa i marakui plasterki pomarańczy płatki nagietka kawałki truskawek
- Herbata Owocowa Wiśnie w Rumie mieszanka z dodatkiem hibiskusa rodzynek ananasa i wiśni pysznie rumowa
- Herbata czarna Earl Grey Imperial z dodatkiem płatków bławatka
- Zielona herbata Jaśminowa z Kwiatkami zielona z dodatkiem kwiatów idealna do bubble tea
- Czarna herbata Earl Grey Deluxe z pomarańczą limonką i płatkami bławatka
- Herbata Owocowa Mango Mint jabłka ananas papaja trawa cytrynowa jagody goji mięta pączki róży
Herbata ziołowa Pokrzywa oczyszcza organizm poprawia pracę jelit i wątroby sypana
Opis
Pokrzywa
Liście pokrzywy mają najważniejsze właściwości, zawierają kwasy organiczne: C, K, B, sole mineralne, związki żelaza, potasu, wapnia, rozpuszczalną krzemionkę.
Liście działają moczopędnie, wykorzystywana jest przy leczeniu infekcji układu moczowego.
Poprawia przemianę materii.
Pokrzywa pobudza krążenie krwi, wzmacnia organizm. Jest stosowana podczas różnych chorób - grypy, jelitówki czy przeziębienia.
Obniża poziom cukru we krwi i obniża ciśnienie.
Często stosowana przy leczeniu reumatyzmu.
Zewnętrznie stosowana do okładów na rany oparzeniowe.
W kosmetyce jako rewelacyjna płukanka do włosów.
Zaleca się wypijanie 3 filiżanek dziennie.
Czas parzenia: 8-10 minut, 96°C
* Przed spożyciem ziół, szczególnie w przypadku osób przyjmujących różnego rodzaju leki, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Zioła,
rośliny zielarskie – rośliny zawierające substancje wpływające na metabolizm człowieka i dostarczające surowców zielarskich. Są to gatunki lecznicze, przyprawowe, a także trujące. Grupa ta obejmuje przede wszystkim jednoroczne i dwuletnie rośliny zielne, ale także drzewa, krzewy, warzywa i byliny.
Rośliny zielarskie ze względu na sposób użytkowania dzieli się na:
- rośliny lecznicze
- rośliny przyprawowe
- rośliny olejkodajne
Część roślin może równocześnie posiadać własności lecznicze, być stosowana jako przyprawa i dostarczać olejków eterycznych. Leki uzyskane z ziół to leki ziołowe.
Składniki ziół
Najważniejsze związki chemiczne zawarte w ziołach to:
- alkaloidy – pobudzają ośrodkowy układ nerwowy oraz działają żółciopędnie, rozkurczowo i rozgrzewająco;
- antrazwiązki – mają właściwości przeczyszczające;
- azuleny – działają przeciwzapalnie i pomagają w leczeniu trudno gojących się ran;
- fenole – posiadają właściwości bakteriostatyczne i dezynfekujące;
- flawonoidy – posiadają właściwości regenerujące;
- garbniki – działają bakteriobójczo, ściągająco i przeciwzapalnie;
- glikozydy nasercowe – zwiększają siłę skurczu mięśnia sercowego, jego napięcie, a przy tym zwalniają jego czynność;
- pektyny – działają hipocholesterolemicznie i przeciwcukrzycowo;
- saponiny – zwiększają przepuszczalność błon śluzowych, a tym samym ułatwiają wchłanianie innych substancji aktywnych;
- związki śluzowe – mają właściwości przeciwzapalne i natłuszczające.
Rodzaje ziół
W zależności od ich działania wyróżnia się :
- zioła przeciwzapalne i dezynfekujące skórę i błony śluzowe (m.in.: babka lancetowata, dziurawiec zwyczajny, krwawnik pospolity, lawenda, mięta pieprzowa, nagietek lekarski, pokrzywa zwyczajna)
- zioła wykrztuśne i przeciwkaszlowe (m.in.: koper włoski, podbiał pospolity, prawoślaz lekarski)
- zioła napotne i przeciwgorączkowe (m.in.: bez czarny kwiat, lipa kwiat, malina owoc)
- zioła obniżające ciśnienie krwi (m.in.: fiołek trójbarwny, jemioła)
- zioła przeciwmiażdżycowe (m.in.: cebula, czosnek, perz właściwy)
- zioła działające osłaniająco na przewód pokarmowy (m.in.: len zwyczajny, lipa kwiat, podbiał pospolity)
- zioła przeciwbiegunkowe i przeciw zaparciom (m.in.: borówka, dąb kora, marchew zwyczajna)
- zioła przeczyszczające i rozwalniające (m.in.: kruszyna pospolita, prawoślaz lekarski)
- zioła moczopędne (m.in.: bez czarny, chaber bławatek, jałowiec pospolity, mniszek lekarski, pokrzywa zwyczajna, skrzyp polny)