- Herbata Owocowa Mango Tango z dodatkiem ananasa kawałki pomarańczy truskawki nagietek szafran intensywny smak
- Zielona herbata Mango Tango z dodatkiem ananasa pomarańczy truskawek nagietka i szafranu
- Herbata Owocowa Grzane Wino mieszanka jabłka skórki pomarańczy cynamonowiec anyż gwiaździsty cząstki pomarańczy goździki
- Zielona Herbata Sencha Mogo Mogo z kawałkami banana mango melona i bławatka
- Czarna herbata Waikiki z pomarańczą mango papają truskawkami malinami porzeczką
- Niebieska herbata - Klitoria Ternateńska kwiat 25g
- Herbata Owocowa Mango i Przyjaciele papaja kwiatki ostu liofilizowany ananasa i marakui plasterki pomarańczy płatki nagietka kawałki truskawek
- Herbata Owocowa Wiśnie w Rumie mieszanka z dodatkiem hibiskusa rodzynek ananasa i wiśni pysznie rumowa
- Zielona herbata Jaśminowa z Kwiatkami zielona z dodatkiem kwiatów idealna do bubble tea
- Herbata czarna Earl Grey Imperial z dodatkiem płatków bławatka
- Czarna herbata Earl Grey Deluxe z pomarańczą limonką i płatkami bławatka
- Herbata Owocowa Mango Mint jabłka ananas papaja trawa cytrynowa jagody goji mięta pączki róży
Herbata Rooibos Tea czerwonokrzew afrykański bez teiny
Opis
Rooibos to czerwony krzew, z którego tworzy się napar o delikatnym owocowym smaku i zapachu, nie zawierający kofeiny, teiny oraz garbników. Pochodzi z Afryki Południowej, gdzie jest uprawiany od 1000 lat.
Czas parzenia: 3-5 minut, 90-100°C
Rooibos
Napój ma piękny czerwony kolor i przyjemny, łagodny aromat o miodowym posmaku; nie zawiera garbników, toteż nie drażni błony śluzowej żołądka, pozbawiony jest również charakterystycznej dla herbat cierpkiej goryczy.
Podobnie do czarnej herbaty, Rooibos przechodzi kompletny proces fermentacji (utleniania komórek liści poprzez kontakt z tlenem). W procesie tym uzyskuje typowy czerwono-brązowy kolor. Dla zielonego Rooibosa zalecany czas parzenia to 3-5 minut, dla czerwonego około 5 minut. Dłuższy czas parzenia nie wpływa negatywnie na jego smak, będzie on po prostu bardziej intensywny.
Herbata Rooibos nie zawiera pobudzającej układ nerwowy kofeiny, jest za to bogata w związki polifenolowe o właściwościach przeciwutleniających oraz makro- i mikroelementy (m.in. żelazo, potas, cynk, mangan, miedź, wapń, sód, magnez i fluor).
Ponieważ herbata Rooibos nie pobudza, można podawać ją dzieciom, a także pić przed snem. Uchodzi za napój o właściwościach odprężających i obniżających ciśnienie. Z uwagi na bogactwo mikro- i makroelementów zalecana jest kobietom w ciąży. Napar stosowany jest też leczniczo, w schorzeniach układu pokarmowego (biegunce, kolce, wzdęciach).
W RPA tradycyjnie podaje się go niemowlętom cierpiącym na kolkę. Jest to więc napój bezpieczny nawet dla najmłodszych, można go pić bez ograniczeń zamiast klasycznej czarnej herbaty.
Napar z czerwonokrzewu może być także stosowany zewnętrznie, jako okład łagodzący podrażnienia, otarcia na skórze, wspomagający gojenie się ran, łagodzący swędzenie. Wodne wyciągi z ziela czerwonokrzewu mają znaczenie w dermatologii ze względu na właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a także przeciwutleniające. Preparaty zawierające wyciągi z czerwonokrzewu stosuje się w leczeniu trądziku, egzemy, poparzeń słonecznych, a nawet łuszczycy.