- Herbata Owocowa Mango Tango z dodatkiem ananasa kawałki pomarańczy truskawki nagietek szafran intensywny smak
- Zielona herbata Mango Tango z dodatkiem ananasa pomarańczy truskawek nagietka i szafranu
- Herbata Owocowa Grzane Wino mieszanka jabłka skórki pomarańczy cynamonowiec anyż gwiaździsty cząstki pomarańczy goździki
- Zielona Herbata Sencha Mogo Mogo z kawałkami banana mango melona i bławatka
- Niebieska herbata - Klitoria Ternateńska kwiat 25g
- Czarna herbata Waikiki z pomarańczą mango papają truskawkami malinami porzeczką
- Herbata Owocowa Mango i Przyjaciele papaja kwiatki ostu liofilizowany ananasa i marakui plasterki pomarańczy płatki nagietka kawałki truskawek
- Herbata Owocowa Wiśnie w Rumie mieszanka z dodatkiem hibiskusa rodzynek ananasa i wiśni pysznie rumowa
- Herbata czarna Earl Grey Imperial z dodatkiem płatków bławatka
- Czarna herbata Earl Grey Deluxe z pomarańczą limonką i płatkami bławatka
- Zielona herbata Jaśminowa z Kwiatkami zielona z dodatkiem kwiatów idealna do bubble tea
- Czarna herbata Na Boże Narodzenie ze skórką pomarańczy migdałów płatków róży wanilią kardamonem i goździkiem
Herbata Czarna Darjeeling Himalaya
Opis
Herbata Czarna Darjeeling Himalaya
Wysokiej klasy herbata gatunkowa z plantacji w regionie Darjeeling, w indyjskim stanie Bengal Zachodni, zawierająca dużo młodych listków oraz sporą domieszkę delikatnych złotych tipsów, które powstają z końcówki gałązki herbacianego krzewu (z pączków liściowych i najdrobniejszych listków) . Darjeelingi to bardzo cenione na całym świecie herbaty indyjskie o specyficznym aromacie i smaku
Czas parzenia: 2-3 minuty, 96°C
Herbata czarna
Produkcja czarnej herbaty składa się z 5 procesów, które nakładają się na siebie. Zaraz po zerwaniu, świeże liście są rozkładane na długiej kracie w hali, gdzie suszone są gorącym powietrzem. W bardziej nowoczesnych fabrykach odbywa się to w zamkniętym kanale z gorącym powietrzem. W procesie rolowania ścianki komórek liści są łamane, a zawarty w nich sok uwalnia się i łączy z tlenem w powietrzu. Proces fermentacji i utleniania jest zakończony, a liście zmieniają barwę na miedziano - czerwony.
W kolejnym procesie suszenia liście stają się ciemniejsze i w tym momencie mówimy już o czarnej herbacie. Następnym krokiem jest przesianie - oddzielenie od siebie różnych rodzajów liści. Rozróżniamy herbaty:
- o pełnych liściach (TGFOP - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - całe liście i sporo złocistopomarańczowych tipsów; GFOP - Golden Flowery Orange Pekoe - następna klasa jakości; FOP - Flowery Golden Pekoe - pełne liście w dobrym stanie; OP - Orange Pekoe - zwykłe, podstawowej jakości, pełne i długie liście, uzyskane z pierwszego i drugiego rozwiniętego listka bez pączków herbacianych)
- łamane (cięte), czyli takie, które zostały rozdrobnione (np. FBOP - Flowery Broken Orange Pekoe - jedna z najpopularniejszych klas herbaty; BOP - Broken Orange Pekoe - kolejna znana klasa jakości, pozbawiona pączków; BP - Broken Pekoe - powszechnie produkowana herbata bez pączków i najmłodszych listków
- miał herbaciany o wymiarach liści poniżej 2 milimetrów (wykorzystywane do produkcji herbat ekspresowych)
- pył herbaciany o wymiarach liści 0,5 - 1 milimetr (wykorzystywane do produkcji herbat ekspresowych)
Czarna Herbata
delikatnie pobudza i odżywia. Wzmacnia zęby, chroni przed próchnicą oraz zapobiega chorobom dziąseł. Filiżanka naparu wypita po posiłku pobudzi dodatkowo wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając tym samym trawienie pokarmu. Regularne spożywanie herbaty zapobiega udarom oraz miażdżycy, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi. Okłady z herbaty przynoszą ulgę w poparzeniach oraz łagodzą objawy trądziku. Płukanka z herbaty do włosów zwalcza łupież, natomiast napar pomoże pozbyć się nieprzyjemnego zapachu stóp. Okłady z torebek herbacianych na oczy pomogą zwalczyć opuchliznę.