
- Herbata Owocowa Mango Tango z dodatkiem ananasa kawałki pomarańczy truskawki nagietek szafran intensywny smak
- Zielona herbata Mango Tango z dodatkiem ananasa pomarańczy truskawek nagietka i szafranu
- Herbata Owocowa Grzane Wino mieszanka jabłka skórki pomarańczy cynamonowiec anyż gwiaździsty cząstki pomarańczy goździki
- Zielona Herbata Sencha Mogo Mogo z kawałkami banana mango melona i bławatka
- Niebieska herbata - Klitoria Ternateńska kwiat 25g
- Czarna herbata Waikiki z pomarańczą mango papają truskawkami malinami porzeczką
- Herbata Owocowa Mango i Przyjaciele papaja kwiatki ostu liofilizowany ananasa i marakui plasterki pomarańczy płatki nagietka kawałki truskawek
- Herbata Owocowa Wiśnie w Rumie mieszanka z dodatkiem hibiskusa rodzynek ananasa i wiśni pysznie rumowa
- Czarna herbata Earl Grey Deluxe z pomarańczą limonką i płatkami bławatka
- Herbata czarna Earl Grey Imperial z dodatkiem płatków bławatka
- Czarna herbata Na Boże Narodzenie ze skórką pomarańczy migdałów płatków róży wanilią kardamonem i goździkiem
- Zielona herbata Jaśminowa z Kwiatkami zielona z dodatkiem kwiatów idealna do bubble tea

Herbata niebieska China Ti Kuan Yin Oolong
Opis
Herbata China Oriental Beauty Oolong
ręcznie zwijana, do produkcji której zbiera się pączek i tylko dwa pierwsze listki. Jest utleniona w 60-70%. Piękny ciemnobrązowe lekko zwijane z dużą ilością srebrzystych końcówek. Aromat przypomina nuty tabaki i syropu klonowego, a w smaku prażone kakao.
Czas parzenia: 4 - 5 minut, 90°C (najlepiej kilkukrotnie)
Herbata Oolong
Zwane wulongiem lub herbatami szmaragdowymi. W Polsce bywają niepoprawnie nazywane herbatami „czerwonymi”, stanowią one odrębny rodzaj herbat. W przeciwieństwie do innych herbat, Oolongi wyrabiane są ze starszych liści. Przy parzeniu rozwijają się, znacznie zwiększając swoją objętość.
Oolongi produkuje się w Chinach i na Tajwanie. Herbaty te są znane ze swego drzewnego aromatu, łagodnego, owocowego smaku. Mają też wyjątkowy zapach. Mówi się, że w imbryku przyjmują postać smoka, stąd nazywa się je "smoczymi herbatami". Stanowią grupę herbat częściowo fermentowanych, począwszy od lekkofermentowanych o właściwościach zbliżonych do herbaty zielonej aż do mocno fermentowanych, podobnych do herbaty czarnej (o stopniu utleniania związków chemicznych w liściach miedzy 15%, a 80%).
Na proces obróbki składają się etapy:
- więdnięcia,
- potrząsania w bambusowych lub wiklinowych koszach (otarcia listków ułatwiają fermentację),
- podgrzewania w temperaturze 250°C przez 20 minut, co pozwala zatrzymać proces oksydacji listka,
- rolowania, podczas którego nadaje się herbacie kształt bryłek,
- dosuszania i prażenia mającego na celu modyfikacje smaku tej wyjątkowej herbaty.
Nie bez powodu mówi się, że herbata jest nektarem świata. Większość herbat ma pozytywny wpływ na organizm, wiele z nich redukuje stres, a niektóre nawet zmniejszają ryzyko zachorowań. Herbata oolong niczym nie odstaje od innych, bardziej znanych rodzajów. Oolong wspomaga układ krwionośny, jest skarbnicą witamin i antyoksydantów, ale jej najważniejszymi właściwościami jest regulowanie flory bakteryjnej w jelicie grubym, dobroczynne działanie na problemy sercowe i wspomaganie walki z cukrzycą typu drugiego. Herbata oolong dostała miano mordercy tłuszczu – sprzyja poprawnemu metabolizmowi i poprawia trawienie.
Herbatę tę można zaparzać wielokrotnie, każde zaparzanie posiada swój charakterystyczny wyjątkowy smak i zapach.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Opinie o produkcie (0)
