Doskonała matcha w zaciszu Twojej kuchni – jak to zrobić?
Doskonała matcha w zaciszu Twojej kuchni – jak to zrobić?

Moda kojarzy się nam z odzieżą i trendami, które kreują styliści. Jako firma z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej obserwujemy również modę na różnego rodzaju produkty. Obecnie taką absolutną królową jest pewna wyjątkowa herbata o charakterystycznym, intensywnie zielonym kolorze… W tym artykule chcemy odpowiedzieć na pytanie jak parzyć matchę – bo to właśnie o niej mowa! 

Matcha – czy to zwyczajna herbata?

Zanim jednak odpowiemy na pytanie jak parzyć matchę, chcemy Ci trochę opowiedzieć o tej wyjątkowej herbacie. Być może nadarzyła się już okazja w Twoim życiu, aby jej skosztować, ale z pewnością istnieje grupa czytelników, która jeszcze tego nie doświadczyła. 

Oczywiście jesteśmy zdania, że najlepiej zrobić to organoleptycznie, zamiast poświęcić się lekturze, ale tym tekstem chcemy Cię zachęcić do eksperymentów ze smakiem…

Jak już wspomnieliśmy, matcha to specyficzna herbata, o nasyconej, zielonej barwie. Charakterystyczny jest nie tylko jej kolor, ale i struktura, która ma postać sypkiego, drobno zmielonego proszku. 

Napój ten powinien Ci się kojarzyć przede wszystkim z Japonią, bo to właśnie z tego kraju pochodzi. Dlaczego ma swoich wiernych fanów w niemal każdym zakątku globu? Z pewnością dlatego, że matchę uważa się za jeden z najzdrowszych napojów świata – o tym poniżej. 

Jakie cudowne właściwości kryją się w herbacie matcha?

Skoro wieść niesie, że matcha to prawdziwa bomba odżywcza o niesamowitych właściwościach, przyjrzyjmy się jej z bliska. Jakie cenne składniki zawiera w swoim składzie?

  • Są to m.in.: żelazo, wapń, cynk, potas, sód, ß-karoten, witamina C i E, kofeina, katechiny, teina, błonnik pokarmowy, proteiny.

Mówi się wręcz, że wypicie jednej filiżanki matchy stanowi równowartość odżywczą dziesięciu filiżanek klasycznej, zielonej herbaty. Szkoda więc nie skorzystać z takiego dobrodziejstwa! 

W jaki sposób te bezdyskusyjne atrybuty przekładają się na funkcjonowanie organizmu? Regularne spożywanie herbaty matcha wiąże się z takimi korzyściami jak:

  • stymulowanie procesów myślowych, pamięci i zdolności koncentracji,
  • wzmocnienie układu autoimmunologicznego,
  • obniżenie poziomu stresu,
  • pobudzenie organizmu do działania, zwiększenie napędu życiowego,
  • zmniejszenie ryzyka zachorowalności na cukrzycę, miażdżycę i choroby serca,
  • detoksykacja organizmu, usprawnienie pracy wątroby,
  • przyspieszenie procesu przemiany materii,
  • obniżenie poziomu cholesterolu
  • i wiele innych. 

Wymieniliśmy tylko najważniejsze informacje, a o szczegółach przeczytasz również w tym artykule: wyjątkowe właściwości herbaty matcha.

Chcemy jednak podkreślić, że nie tylko regularność jest tutaj kluczowa. Równie istotny okazuje się właściwy sposób przygotowania tego napoju. Jak parzyć matchę, żeby zachowała prozdrowotne właściwości? Czy da się to odpowiednio zrobić w zaciszu własnej kuchni?

Jak parzyć herbatę matcha?

Tym sposobem dotarliśmy do najważniejszego punktu tego artykułu. Najpierw przedstawimy Ci klasyczny sposób parzenia.

Herbata matcha wymaga trzech podstawowych akcesoriów – są to:

  • Matchawan – czarka, czyli naczynie, w którym przygotowujemy oraz spożywamy herbatę.
  • Chashaku – łyżeczka, która służy do odmierzania porcji oraz wsypywania zielonego proszku do czarki. 
  • Chasen – to charakterystyczna miotełka wykonana z bambusa, dzięki której odpowiednio wymieszasz herbatę. 

Akcesoria do herbaty matcha oczywiście znajdziesz w naszym asortymencie. 

Jeżeli dysponujesz już wszystkim, co potrzeba, postępuj według następujących kroków:

  • Wsyp do czarki płaską łyżeczkę matchy, używając łyżeczki chashaku.
  • Następnie wlej około 150-200 ml wody, przy czym pamiętaj, aby jej temperatura wynosiła ok. 70-80° Celsjusza, nie więcej!
  • Mieszaj przy pomocy bambusowej miotełki – tak długo, aż pojawi się charakterystyczna pianka. To znak, że konsystencja jest już idealna do spożycia. Smacznego!

Alternatywne wersje parzenia matchy

Nie dysponujesz specjalnymi akcesoriami do parzenia? Jeszcze nie wiesz, czy ta historia jest dla Ciebie, ale pragniesz poeksperymentować w zaciszu własnego domostwa? Nic straconego! 

Możesz spróbować przygotować matchę domowymi sposobami, choć oczywiście zachęcamy Cię do przestrzegania zasad rytuału, bo jest to gwarancją idealnego smaku. Jak to zrobić inaczej? 

Alternatywą może być shaker, który pozwala na błyskawiczne przygotowanie napoju. Wsyp porcję matchy do sitka i następnie zalej wodą, oczywiście pamiętając o właściwej temperaturze (jak wyżej)! Proporcje dobierz samodzielnie, pod wielkość shakera. Zakręć szczelnie naczynie i energicznie potrząsaj. Po chwili sprawdź, czy na powierzchni wytworzyła się pianka. Jeżeli tak, napój jest gotowy, a jeżeli nie, potrząsaj jeszcze przez chwilę. 

Możesz również spróbować użyć ręcznego spieniacza do mleka. Wsyp łyżeczkę matchy do małej filiżanki, a następnie zalej ją wodą (150-200 ml) o właściwej temperaturze. Wymieszaj przy pomocy elektrycznego spieniacza – znowu aż pojawi się pianka. Smacznego!

Czy matcha to herbata dla każdego?

Choć herbata matcha jest niezwykle zdrowa, oczywiście nie będzie służyć każdemu. Istnieją pewne przeciwwskazania do jej spożycia, o których chcemy wspomnieć dla zachowania ostrożności. 

Kto nie powinien pić matchy? Są to m.in.:

  • kobiety w ciąży,
  • osoby z niewydolnością wątroby,
  • cierpiący na anemię,
  • przyjmujący leki regulujące ciśnienie tętnicze krwi,
  • pacjenci cierpiący z powodu bezsenności i nadpobudliwości nerwowej,
  • osoby z dolegliwościami żołądkowymi.

Pamiętajmy również o możliwości istnienia niekorzystnych interakcji z przyjmowanymi lekami! Wszelkie wątpliwości zawsze rozstrzygajmy z lekarzem. 

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, a otrzymasz 10% rabatu na zakupy.
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium