- Herbata Owocowa Mango Tango z dodatkiem ananasa kawałki pomarańczy truskawki nagietek szafran intensywny smak
- Zielona herbata Mango Tango z dodatkiem ananasa pomarańczy truskawek nagietka i szafranu
- Herbata Owocowa Grzane Wino mieszanka jabłka skórki pomarańczy cynamonowiec anyż gwiaździsty cząstki pomarańczy goździki
- Zielona Herbata Sencha Mogo Mogo z kawałkami banana mango melona i bławatka
- Czarna herbata Waikiki z pomarańczą mango papają truskawkami malinami porzeczką
- Niebieska herbata - Klitoria Ternateńska kwiat 25g
- Herbata Owocowa Mango i Przyjaciele papaja kwiatki ostu liofilizowany ananasa i marakui plasterki pomarańczy płatki nagietka kawałki truskawek
- Herbata Owocowa Wiśnie w Rumie mieszanka z dodatkiem hibiskusa rodzynek ananasa i wiśni pysznie rumowa
- Zielona herbata Jaśminowa z Kwiatkami zielona z dodatkiem kwiatów idealna do bubble tea
- Herbata czarna Earl Grey Imperial z dodatkiem płatków bławatka
- Czarna herbata Earl Grey Deluxe z pomarańczą limonką i płatkami bławatka
- Herbata Owocowa Mango Mint jabłka ananas papaja trawa cytrynowa jagody goji mięta pączki róży
Herbata ziołowa Rumianek wykazuje działanie przeciwzapalne rozkurczające
Opis
Rumianek - znane i cenione zioło lecznicze
Rumianek, to roślina występująca prawie na całym świecie. Substancje lecznicze, które zawiera, a są odpowiedzialne za jego dobroczynne działanie, to :
-olejek eteryczny, flawonoidy, kwasy organiczne, cholina, witamina C, potas, mangan i inne..
Stosowany doustnie jako środek przeciwzapalny i przeciwskurczowy układu pokarmowego.
Posiada nieocenione właściwości przy zapaleniu dróg moczowych.
Polecany po obfitym posiłku, pomaga uporać się ze wzdęciami.
Szeroko stosowany w produkcji kosmetyków, ale również kąpiele z dodatkiem rumianku znane są od wieków.
Stosowany zewnętrznie działa przeciwzapalnie.
Czas parzenia: 8-10 minut, 96°C
* Przed spożyciem ziół, szczególnie w przypadku osób przyjmujących różnego rodzaju leki, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Zioła,
rośliny zielarskie – rośliny zawierające substancje wpływające na metabolizm człowieka i dostarczające surowców zielarskich. Są to gatunki lecznicze, przyprawowe, a także trujące. Grupa ta obejmuje przede wszystkim jednoroczne i dwuletnie rośliny zielne, ale także drzewa, krzewy, warzywa i byliny.
Rośliny zielarskie ze względu na sposób użytkowania dzieli się na:
- rośliny lecznicze
- rośliny przyprawowe
- rośliny olejkodajne
Część roślin może równocześnie posiadać własności lecznicze, być stosowana jako przyprawa i dostarczać olejków eterycznych. Leki uzyskane z ziół to leki ziołowe.
Składniki ziół
Najważniejsze związki chemiczne zawarte w ziołach to:
- alkaloidy – pobudzają ośrodkowy układ nerwowy oraz działają żółciopędnie, rozkurczowo i rozgrzewająco;
- antrazwiązki – mają właściwości przeczyszczające;
- azuleny – działają przeciwzapalnie i pomagają w leczeniu trudno gojących się ran;
- fenole – posiadają właściwości bakteriostatyczne i dezynfekujące;
- flawonoidy – posiadają właściwości regenerujące;
- garbniki – działają bakteriobójczo, ściągająco i przeciwzapalnie;
- glikozydy nasercowe – zwiększają siłę skurczu mięśnia sercowego, jego napięcie, a przy tym zwalniają jego czynność;
- pektyny – działają hipocholesterolemicznie i przeciwcukrzycowo;
- saponiny – zwiększają przepuszczalność błon śluzowych, a tym samym ułatwiają wchłanianie innych substancji aktywnych;
- związki śluzowe – mają właściwości przeciwzapalne i natłuszczające.
Rodzaje ziół
W zależności od ich działania wyróżnia się :
- zioła przeciwzapalne i dezynfekujące skórę i błony śluzowe (m.in.: babka lancetowata, dziurawiec zwyczajny, krwawnik pospolity, lawenda, mięta pieprzowa, nagietek lekarski, pokrzywa zwyczajna)
- zioła wykrztuśne i przeciwkaszlowe (m.in.: koper włoski, podbiał pospolity, prawoślaz lekarski)
- zioła napotne i przeciwgorączkowe (m.in.: bez czarny kwiat, lipa kwiat, malina owoc)
- zioła obniżające ciśnienie krwi (m.in.: fiołek trójbarwny, jemioła)
- zioła przeciwmiażdżycowe (m.in.: cebula, czosnek, perz właściwy)
- zioła działające osłaniająco na przewód pokarmowy (m.in.: len zwyczajny, lipa kwiat, podbiał pospolity)
- zioła przeciwbiegunkowe i przeciw zaparciom (m.in.: borówka, dąb kora, marchew zwyczajna)
- zioła przeczyszczające i rozwalniające (m.in.: kruszyna pospolita, prawoślaz lekarski)
- zioła moczopędne (m.in.: bez czarny, chaber bławatek, jałowiec pospolity, mniszek lekarski, pokrzywa zwyczajna, skrzyp polny)